top of page
iepen schaalden - elm slab d

In de Sporen van de Natuur: Van Iepenboom tot Japandi Schatten

In een veld van creativiteit ontdekte ik de schat van een iepenboom, bijna vergeten maar vol potentieel. Deze boom, ooit staand in de lokale Krimpenerwaard, werd een ware schatvondst bij mijn vertrouwde houtboer. Met ovengedroogde planken die getekend waren door het verloop van het leven – soms aangetast door de grillen van ziektes – kon ik de unieke persoonlijkheid van elk stuk voelen en zien.

Tijd Van Reflectie

Bewogen door de grillige weg van de natuur, kostte het even voordat mijn visie voor deze houten meesterwerken helder werd. Het was een tijd van reflectie en experimenteren, waarbij ik me afvroeg welke vormen het beste de prachtige verhalen van deze houten geschiedenis konden vertellen.

iepen schaaldelen

Aan Het Werk

Eindelijk, als een kunstenaar die zijn doek voor het eerst raakt, vond ik mijn roeping. De iepenplanken werden doelbewust omgevormd tot sierlijke vaasjes en verfijnde charcuterie boards. Elke zaagsnede en schuurvoering kreeg een doel, elk detail bewust geplaatst om de unieke schoonheid van het hout te benadrukken.

 

Tijdens dit creatieproces, toen ik experimenteerde met het omhullen van de houten geschiedenis met epoxy, bevond ik me op onbekend terrein. Echter, zoals bij elke artistieke reis, zijn misstappen soms het pad naar nieuwe ontdekkingen. De epoxy, die als een rivier door de planken stroomde, liet onverwachte patronen achter. Maar in plaats van het als een fout te zien, besefte ik al snel dat deze 'lekken' het verhaal van veerkracht en de onvoorspelbare aard van creatie vertelden.

Je kunt deze unieke fase van mijn reis zien in de video hiernaast. Deze beelden tonen niet alleen het proces, maar ook de kracht van acceptatie en transformatie in het ambacht. Het is een reminder dat creativiteit vaak gedijt bij de onverwachte wendingen, en dat zelfs de uitdagingen ons naar nieuwe hoogten kunnen leiden.

Het Resultaat

Hoewel mijn charcuterie boards nog worden gevormd, als een ode aan herstel en transformatie, zijn de vaasjes klaar om hun verhaal te vertellen. Elke vaas, met zijn unieke vorm en karakter, is doordrongen van het wezen van de boom en de uitdagingen die hij heeft doorstaan. Een speciale mengeling van vaardigheid en toewijding, verrijkt met de betekenis van een hergebruikt verleden, heeft geleid tot deze creaties.

Dit is mijn reis van iepenboom tot Japandi schatten – een pad vol ontdekkingen, vormgegeven door de natuur en gekoesterd in de warme omhelzing van het ambacht. Elk stuk dat voortkomt uit mijn atelier vertelt dit verhaal en brengt een vleugje rust en bewondering in jouw ruimte.

Check hier in de shop.

Project Gallery

bottom of page